PORTII: 4
TIMP DE GATIRE: 35 MINUTE (+8 ORE MARINARE)
DIFICULTATE: MEDIE
Chimichurri:
pătrunjel proaspăt tocat
4 până la 6 căței de usturoi
3 linguri de frunze proaspete de oregano
3 linguri de oțet de vin roșu sau alb
3/4 cană de ulei de măsline extravirgin
1 1/2 linguriță de sare de mare
1/2 linguriță de red pepper flakes
1/4 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
Friptură:
1 x Cowboy Steak Black Angus Fergus Farm
Sare kosher, după gust
Piper negru proaspăt măcinat, după gust
Se prepară sosul chimichurri: se toacă fin pătrunjelul, usturoiul și oregano (se poate folosi un robot de bucătărie) și se pun într-un bol mic. Se amestecă oțetul, uleiul, sarea, piperul și fulgii de ardei roșu.
Puneți deoparte două treimi din sos pentru a servi cu friptura (acoperiți cu folie de plastic și lăsați să stea la temperatura camerei în timp ce gătiți friptura). Folosiți cealaltă treime din sos pentru a marina carnea.
Marinați friptura:
Așezați friptura într-un bol sau într-o pungă mare cu fermoar. Luați aproximativ o treime din sosul chimichurri preparat și acoperiți friptura. Acoperiți complet cu folie de plastic sau îndepărtați aerul din punga cu fermoar și închideți bine. Lăsați friptura să se marineze timp de câteva ore.
Scoateți friptura din frigider cu 2 ore înainte de a o găti, astfel încât să ajungă aproape de temperatura camerei înainte de a o găti.
Chiar înainte de a o găti, ștergeți sosul de pe friptura cu un servetel de hartie și presărați-o generos cu sare și piper.
Sosul Chimichurri se întinde peste o friptură de cowboy într-o tavă de copt.
Gătiți friptura pe grătar, pe aragaz sau la cuptor:
Instrucțiuni pentru grătar:
Pregătiți grătarul astfel încât o parte să aibă căldură mare, directă, iar cealaltă parte să aibă căldură indirectă. Ungeți grătarele grătarului cu ulei vegetal sau orice fel de grasime de tip dens. Așezați friptura mai întâi pe partea grătarului cu căldură mare, directă, astfel încât să se rumenească. Frigeți timp de un minut sau două pe fiecare parte, suficient pentru a rumeni carnea.
Apoi transferați friptura pe partea cu căldură indirectă a grătarului. Acoperiți grătarul, încercați să mențineți o temperatură a grătarului de 175°F. Gătiți timp de 5-10 minute (sau mai mult), până când friptura este gătită la nivelul de coacere dorit.
Puteți folosi testul cu degetul pentru a verifica gradul de coacere sau un termometru pentru carne. Pentru o friptură în sânge, scoateți carnea de pe grătar la o temperatură internă de 50°C. Pentru o friptură în sânge mediu, între 50 și 55°F.
Scoateți carnea pe o farfurie și acoperiți-o cu folie de aluminiu. Lăsați să se odihnească timp de 5 minute înainte de a servi.
Instrucțiuni pentru aragaz/cuptor:
Preîncălziți cuptorul la 175°F. Încălziți o tigaie mare de fontă la foc mediu spre mare. Țineți friptura cu partea de grăsime în jos pentru a obtine un strat de grăsime în tigaie. Apoi, rumeniți fiecare parte până se rumenește frumos, aproximativ un minut sau două de fiecare dată.
Transferați friptura în cuptor si urmati pasii de mai sus.
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
și primești
10% REDUCERE
LA PRIMA COMANDĂ
*vei primi un cod de voucher pe mail, după abonare.
*această promoție nu este cumulabilă cu alte promoții în curs.